Francouzská cibulačka

Suroviny:

  • cibule 1 kilogram
  • máslo VOLAVEC 2 lžíce
  • vývar hovězí 1,2 litru
  • víno bílé 150 mililitrů
  • tymián 2 snítky (čerstvý)
  • petržel hladkolistá 2 kusy (stonky)
  • bobkový list 1 kus
  • mouka pšeničná hladká 2 lžíce
  • 150 ml smetany VOLAVEC (ale díky vysoké tučnosti můžete použít i naše mléko)
  • sůl
  • pepř černý (mletý)
  • lžička dijonské hořčice
  • lžíce octa
  • lžička cukru

1. Cibuli nakrájejte na proužky. Připravte svazek bylinek, tymián, petrželku a bobkový list svažte kuchyňským provázkem. V hrnci rozpalte máslo a cibuli na něm pomalu opečte dohněda cca 45 minut – pěkně pomalu, aby cibule změkla, ale nezhořkla. Ke konci přidám hořčici, cukr a ocet a necháme zkaramelizovat.
2. Jakmile je cibule krásně zlata a měkká, zasypte ji moukou a krátce orestujte. Pak přilijte víno, nechte ho odpařit, nakonec cibuli zalijte vývarem a přidejte bylinky. Osolte, opepřete a na mírném ohni vařte asi 30 minut. Po 30 minutách přilejte smetanu nebo mléko a znovu provařte. Z hotové polévky vyjměte svazek bylinek a dochuťte solí a pepřem.
Polévku podávejte s opečenými toastíky se sýrem a zakysanou smetanou.