Francouzská cibulačka
Suroviny:
- cibule 1 kilogram
- máslo VOLAVEC 2 lžíce
- vývar hovězí 1,2 litru
- víno bílé 150 mililitrů
- tymián 2 snítky (čerstvý)
- petržel hladkolistá 2 kusy (stonky)
- bobkový list 1 kus
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- 150 ml smetany VOLAVEC (ale díky vysoké tučnosti můžete použít i naše mléko)
- sůl
- pepř černý (mletý)
- lžička dijonské hořčice
- lžíce octa
- lžička cukru
1. Cibuli nakrájejte na proužky. Připravte svazek bylinek, tymián, petrželku a bobkový list svažte kuchyňským provázkem. V hrnci rozpalte máslo a cibuli na něm pomalu opečte dohněda cca 45 minut – pěkně pomalu, aby cibule změkla, ale nezhořkla. Ke konci přidám hořčici, cukr a ocet a necháme zkaramelizovat.
2. Jakmile je cibule krásně zlata a měkká, zasypte ji moukou a krátce orestujte. Pak přilijte víno, nechte ho odpařit, nakonec cibuli zalijte vývarem a přidejte bylinky. Osolte, opepřete a na mírném ohni vařte asi 30 minut. Po 30 minutách přilejte smetanu nebo mléko a znovu provařte. Z hotové polévky vyjměte svazek bylinek a dochuťte solí a pepřem.
Polévku podávejte s opečenými toastíky se sýrem a zakysanou smetanou.