Vánoční tvarohová štóla s rozinkami

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky + 1 kypřicí prášek
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 250 g tvarohu Volavec + špetka soli
  • 3 lžíce rumu
  • 250 g másla, změklého
  • 150 g rozinek, propláchnutých
  • 100 g barevného kandovaného ovoce
  • 1 lžíce strouhané kůry z biocitronu
  • 100 g nasekaných oloupaných mandlí
  • 150 g marcipánu

Na potření:

    • 70–100 g másla, rozpuštěného
    • 120–150 g moučkového cukru

Postup:

Mouku prosijte s kypřicím práškem, přidejte oba cukry, vejce, tvaroh, sůl, rum a máslo. Vytvořte hladké těsto. Na závěr do něj zapracujte rozinky, kandované ovoce, citronovou kůru a mandle. Těsto přikryjte a nechte ho půl hodiny odležet při pokojové teplotě.

Z těsta vyválejte obdélník a do středu položte váleček z marcipánu. Jednou z delších stran zakryjte marcipán a druhou přitlačte navrch – měla by vzniknout vlna. Pečte při 180 stupních 40 minut na plechu vyloženém pečicím papírem.

Upečenou štólu potírejte máslem, vždy ho nechte vsáknout do těsta. Pak ji hustě sypte cukrem – měl by se přestat vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu.

Něco navíc:
Štóla potřebuje rozležet, v alobalu ji dejte třeba do spíže nebo na balkon a nechte ji tam až do Štědrého dne. 🙂