Vánoční tvarohová štóla s rozinkami
Suroviny:
- 500 g hladké mouky + 1 kypřicí prášek
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 250 g tvarohu Volavec + špetka soli
- 3 lžíce rumu
- 250 g másla, změklého
- 150 g rozinek, propláchnutých
- 100 g barevného kandovaného ovoce
- 1 lžíce strouhané kůry z biocitronu
- 100 g nasekaných oloupaných mandlí
- 150 g marcipánu
Na potření:
-
- 70–100 g másla, rozpuštěného
- 120–150 g moučkového cukru
Postup:
Mouku prosijte s kypřicím práškem, přidejte oba cukry, vejce, tvaroh, sůl, rum a máslo. Vytvořte hladké těsto. Na závěr do něj zapracujte rozinky, kandované ovoce, citronovou kůru a mandle. Těsto přikryjte a nechte ho půl hodiny odležet při pokojové teplotě.
Z těsta vyválejte obdélník a do středu položte váleček z marcipánu. Jednou z delších stran zakryjte marcipán a druhou přitlačte navrch – měla by vzniknout vlna. Pečte při 180 stupních 40 minut na plechu vyloženém pečicím papírem.
Upečenou štólu potírejte máslem, vždy ho nechte vsáknout do těsta. Pak ji hustě sypte cukrem – měl by se přestat vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu.
Něco navíc:
Štóla potřebuje rozležet, v alobalu ji dejte třeba do spíže nebo na balkon a nechte ji tam až do Štědrého dne. 🙂