Vaječný koňak se slaným karamelem
Slaný karamel:
- 1 hrnek cukru
- 90 g Másla
- 100 ml smetany
- Špetka mořské soli
Likér:
- slaný karamel
- 4 žloutky
- 250 ml mléka Volavec
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 plechovka kondenzovaného neslazeného mléka
- 300 ml rumu
- 25 g cukru
- vanilkový lusk
Postup:
V hrnci vyšlehejte žloutky s cukrem tak, abyste dosáhli pěnové hmoty. Poté přidejte mléko, slaný karamel, smetanu, kondenzované mléko a semínka lusku (lze vyměnit za vanilkovou esenci). Hmotu pomalu za stálého míchání přiveďte k varu a nechte zhoustnout, zhruba jako řídký puding. Poté nechte vychladnout a dolijte rum. Pořádně promíchejte, naplňte do lahví a nechte znovu vychladnout. Můžete věnovat někomu jako jedlý dárek nebo sami vypít! 🙂