Tvarohová vánočka

Suroviny:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 1 kostička droždí
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • trochu mléka
  • půl lžičky soli
  • 125 g změklého másla (půl kostky)
  • 250g tvarohu Volavec
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr rozinky

Postup:

Nejdříve si připravíme kvásek.  DO hrnečku vlažného mléka rozdrobíme droždí a trochu cukru a necháme pár hodin vyběhnout. Dále si namočíme rozinky v rumu a necháme louhovat.

Mezitím, než nám kvasnice vzejdou, připravíme si všechny ostatní ingredience. Vejce bychom měli mít již předpřipravené, aby získaly pokojovou teplotu. Utřeme nebo vyšleháme máslo s moučkovým cukrem, kváskem, pak přidáme tvaroh, vejce, citronovou kůru a opět vyšleháme dohladka. V robotu nebo na vále zpracujeme do směsi mouku a nakonec přidáme i rozinky. Hotové těsto rozdělíme na 9 částí, vyválíme válečky tak, jak jsme zvyklí a upleteme klasickou vánočku. Ze čtyř, ze tří a nahoře ze dvou stočených válečků. Upletenou vánočku necháme necelou půl hodinku odpočinout, aby ještě trošku nakynula. Následně ji potřeme vajíčkem, případně posypeme ořechy nebo mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 150 °C až 170 °C, dle trouby, přibližně po dobu 45 minut. Nakonec uděláme zkoušku suchou špejlí, zda je vánočka hotová.

Vychladlou vánočku můžeme pocukrovat.

Dobrou chuť! 🙂