Rebarborovo-jahodové kláče s tvarohem

Suroviny pro těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g suchého droždí
  • 250 ml mléka
  • 70 g cukru
  • 80 g másla (rozpuštěného)
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Suroviny pro náplň:

  • 250 g jahod
  • 200 g rebarbory
  • 150 g tvarohu od Farmy Volavec
  • 50 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, droždí, cukr a špetku soli.
  2. Ve vroucím mléce rozpusťte máslo a přidejte vanilkový extrakt.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo s mlékem a vejce do misky se suchými ingrediencemi. Dobře promíchejte, dokud nedostanete měkké těsto.
  4. Přenesete těsto na pomoučenou plochu a hněťte ho asi 5 minut, nebo dokud není pružné a elastické.
  5. Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  6. Mezitím si připravte náplň. Jahody a rebarboru omyjte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte je s tvarohem, cukrem a vanilkovým extraktem.
  7. Když je těsto dostatečně vykynuté, přeneste ho na pomoučenou plochu a rozdělte na menší kousky (cca 60-70 g každý).
  8. Každý kousek těsta vyválejte na kolečko o průměru asi 10-12 cm.
  9. Na každé kolečko těsta dejte lžíci náplně do středu a zabalte ji do tvaru koláče. Pečlivě uzavřete okraje, aby náplň neunikala při pečení.
  10. Připravené koláče přenesete na plech s pečícím papírem a nechte je ještě asi 15 minut odpočinout.
  11. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
  12. Po odpočinku koláče dejte do předehřáté trouby a pečte je asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a propečené.