Rebarborovo-jahodové kláče s tvarohem
Suroviny pro těsto:
- 500 g hladké mouky
- 7 g suchého droždí
- 250 ml mléka
- 70 g cukru
- 80 g másla (rozpuštěného)
- 2 vejce
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
Suroviny pro náplň:
- 250 g jahod
- 200 g rebarbory
- 150 g tvarohu od Farmy Volavec
- 50 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- V míse smíchejte mouku, droždí, cukr a špetku soli.
- Ve vroucím mléce rozpusťte máslo a přidejte vanilkový extrakt.
- Přidejte rozpuštěné máslo s mlékem a vejce do misky se suchými ingrediencemi. Dobře promíchejte, dokud nedostanete měkké těsto.
- Přenesete těsto na pomoučenou plochu a hněťte ho asi 5 minut, nebo dokud není pružné a elastické.
- Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si připravte náplň. Jahody a rebarboru omyjte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte je s tvarohem, cukrem a vanilkovým extraktem.
- Když je těsto dostatečně vykynuté, přeneste ho na pomoučenou plochu a rozdělte na menší kousky (cca 60-70 g každý).
- Každý kousek těsta vyválejte na kolečko o průměru asi 10-12 cm.
- Na každé kolečko těsta dejte lžíci náplně do středu a zabalte ji do tvaru koláče. Pečlivě uzavřete okraje, aby náplň neunikala při pečení.
- Připravené koláče přenesete na plech s pečícím papírem a nechte je ještě asi 15 minut odpočinout.
- Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
- Po odpočinku koláče dejte do předehřáté trouby a pečte je asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a propečené.