Maková babka
Suroviny:
Těsto:
- 2 lžičky instantního droždí nebo 20 g čerstvého
- 100 g mléka
- 1 lžíce cukru/medu
- 90 g másla, pokojové teploty
- 1 velké šťastné vejce
- 1/4 lžičky mořské soli
- 280 g mouky (190 g hladké a 90 celozrnné pšeničné)
- 1/2 lžičky mletého kardamomu nebo skořice
- kůra z jednoho bio citrónu
- špetka soli
Náplň:
- 250g máku Volavec
- 200ml mléka Volavec
- 80g cukru
- badyán
- skořice
- lžíce rumu
- javorový sirup
Postup:
V míse smíchejte droždí, lehce ohřáté mléko, cukr, 1/3 mouky a nechte přibližně 10-15 minut na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy přidejte máslo pokojové teploty, vejce, sůl, citrónovou kůru, promíchejte a postupně přidejte i všechnu mouku. Těsto je potřeba nyní alespoň 5 minut hníst, dokud nebude krásně hladké. Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout alespoň 4 hodiny na teplém místě.
Mezitím si připravte makovou náplň. Mák rozemelte v mlýnku nebo v mixéru, poté ho na mírném plameni smíchejte s mlékem, máslem, skořicí, badyánem, rumem a cukrem a krátce povařte, dokud se vše nespojí.
Vykynuté těsto rozdělte na 4 copy a ty rozválejte na placky. Naplňte každý náplní a pořádně stlačte, aby náplň nevytekla. Poté je opatrně nařízněte a protáčejte tak, aby náplň mířila směrem nahoru. Takto nechte copy ještě 20 min. kynout. Vykynuté copy pomalu přendejte do formy na sebe, potřete javorovým sirupem a pečte na 180 °C cca 35 min.
Upečenou babku můžete pocukrovat, ale je to asi už zbytečné.
Podávejte s naším mlíčkem. Dobrou chuť! 🙂