Hrášková polévka s mátou

Suroviny:

  • máslo 3 lžíce
  • cibule 1 střední
  • hrášek 6 hrnků
  • zeleninový vývar 4 hrnky
  • hladkolistá petržel
  • máta
  • sůl
  • pepř
  • mléko Volavec 1/2 hrnku
  • pažitka

Postup: 

V hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni. Vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání smažte dosklovata. Přidejte 2 hrnky vývaru a přiveďte k varu. Vsypte hrášek, zmírněte oheň a vařte lehce doměkka. U čerstvého hrášku to trvá asi 5 minut, mraženému – povolenému hrášku stačí 2 minuty.

Hrnec stáhněte z plotny, přidejte petržel, mátu a zbývající 2 hrnky vývaru. Polévku důkladně rozmixujte v mixéru nebo ponorným mixérem a pomalu přilévejte teplé mléko. Okořeňte solí a pepřem.

Dobrou chuť! 🙂