Dýňové pohankoto s balkánským sýrem

Suroviny
• 250 gramů pohankových krup
• 200 gramů dýně Hokkaidó
• 50 gramů šalotky, na kousky
• 1 stroužek česneku
• 30 gramů extra panenského olivového oleje, plus na pokapání dýně
• 750 gramů zeleninového vývaru
• 40 gramů másla
• 1 špetka soli
• 1 špetka pepře, černého, čerstvě umletého
• 150ml mléka Volavec
• Sýr balkánského typu Volavec

Postup:

Cibuli a většinu dýně nakrájíme a rozprostřeme na pečícím papírem vyložený plech. Osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a promícháme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 30-40 min.
Na oleji osmahneme zbytek dýně nakrájené na malé kostičky. Na poslední minutu přidáme prolisovaný stroužek česneku.
Přidáme kroupy a promícháme. Zalijeme vývarem a vaříme, dokud nebudou kroupy měkké (v případě potřeby přidejte více vývaru).
Upečenou dýni a cibuli rozmixujeme s mlékem ve stolním mixéru.
K uvařeným kroupám vmícháme pyré z dýně a provaříme. Dochutíme dle potřeby.
Servírujeme s balkánským sýrem a bylinkami.