Chai Latte

Suroviny:

  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek mléka (můžete zvolit plnotučné kravské i rostlinné, například mandlové, oříškové apod.)
  • 2–3 lžičky kvalitního sypaného černého čaje
  • 4 celé skořice
  • 10 ks hřebíčku
  • cca 1–2 cm zázvoru
  • 1 lžička celých zrn kardamomu
  • med nebo třtinový cukr podle chuti na doslazení

Postup:

Do menšího hrnce či rendlíku nalijte vodu, přisypte veškeré koření (pro intenzivnější chuť jej můžete zlehka podrtit v hmoždíři) a společně přiveďte k varu. Vařte po dobu asi 5 minut. Poté přisypte čaj a nechte ještě pár minut povařit, aby se chutě spojily. Hotovou tekutinu sceďte a nalijte do asi 2/3 většího hrnku nebo vyšší sklenice určené pro horké nápoje. Podle chuti oslaďte medem nebo třtinovým cukrem.

Před podáváním dolijte našlehaným mlékem (jeho teplota by měla být ideálně 65–70 °C), které můžete zpěnit ručním šlehačem, speciální funkcí u kávovarů nebo ve french pressu. Dozdobte mletou skořicí.