Bílá zelňačka

Suroviny:

  • 2 cibule
  • 3 brambory
  • Lžíce másla
  • sůl
  • 500ml mléka Volavec
  • pepř mletý
  • bobkový list
  • nové koření
  • sáček kysaného zelí
  • 1l zeleninového vývaru
  • 2 paprikové klobásy
  • Lžíce cukru

Postup:

Na másle si zpěníme cibulku, přidáme na plátky nakrájenou klobásku a orestujeme. Až pěkně provoní, zalijeme vývarem (cca 1 litr), přidáme pokrájené brambory, bobkové listy, nové koření a vaříme, dokud brambory nezměknou. Zelí necháme okapat, můžeme pokrájet a přidáme do hrnce. Povaříme, osolíme, opepříme, přidáme 0,5 litru mléka s rozmíchanou moukou a necháme zhoustnout. Můžete přidat i lžíci cukru pokud, nemáte rádi kyselé. Polévka je lehce pikantní, krásně hustá a delikátní. J