Bílá zelňačka
Suroviny:
- 2 cibule
- 3 brambory
- Lžíce másla
- sůl
- 500ml mléka Volavec
- pepř mletý
- bobkový list
- nové koření
- sáček kysaného zelí
- 1l zeleninového vývaru
- 2 paprikové klobásy
- Lžíce cukru
Postup:
Na másle si zpěníme cibulku, přidáme na plátky nakrájenou klobásku a orestujeme. Až pěkně provoní, zalijeme vývarem (cca 1 litr), přidáme pokrájené brambory, bobkové listy, nové koření a vaříme, dokud brambory nezměknou. Zelí necháme okapat, můžeme pokrájet a přidáme do hrnce. Povaříme, osolíme, opepříme, přidáme 0,5 litru mléka s rozmíchanou moukou a necháme zhoustnout. Můžete přidat i lžíci cukru pokud, nemáte rádi kyselé. Polévka je lehce pikantní, krásně hustá a delikátní. J