Jablečný koláč se slaným karamelem a tvarohem

Suroviny na těsto: 

      • 200 g mouky (100 g hladké  a 100 g polohrubé)
      • špetku soli
      • 100 g másla pokojové teploty, nakrájeného na kousky
      • 1 žloutek
      • 2–3 lžíce studené vody

Suroviny na náplň:

      • 4–5 jablek, oloupaných a bez  jádřince
      • 3 lžíce cukru krupice
      • 50 g másla
      • skořice
      • tvaroh Volavec
      • lžíce medu

Suroviny na karamel:

      • 100 g cukru krupice
      • 40 g másla (pokojové teploty)
      • 60 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %)
      • půl lžičky soli
      • několik kapek vanilkového extraktu

Postup:

Mouku prosejte na vál a utvořte v ní důlek. Do něj vložte kousky másla se žloutkem a prsty je rozmělněte; směs by měla vzhledem připomínat míchaná vejce.
Vařečkou směs důkladně spojte, přilijte studenou vodu, znovu zpracujte a vytvořte vláčnou kouli. Zabalte ji do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky (těsto se pak nebude lepit). Před další úpravou ho nechte zvláčnět při pokojové teplotě.
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Plech nebo pečicí formu o průměru 25 cm vymažte máslem.
Jablka nakrájejte na tenké plátky, zbytek nasekejte na nepravidelné kousky. Těsto rozválejte na placku a přemístěte na plech; pokud jste zvolili formu, vytlačte placku do odpovídajícího tvaru prsty. Naplňte těsto tvarohem, pokryjte ,zbytkovými‘ kousíčky jablek a teprve na ně pokládejte po kruhu plátky jablek. Na karamel dejte do hrnce cukr a na středním plameni zahřívejte. Počkejte, až se cukr úplně rozpustí. Vezměte si metlu, stáhněte plamen a přidejte povolené máslo a zapracujte do karamelu (trvá to cca 2-3 minuty). Poté přilévejte za stálého míchání smetanu ke šlehání a nechte cca 1 minutu provařit. Hrnec odstavte z plotny. Nakonec přidejte sůl a důkladně míchejte, aby se sůl v karamelu rozpustila. Hotovým karamelem zalijte jablka a vložte do trouby. Pokud Vám zbyde těsto, vykrájejte z něj různé tvary a položte na jablka. Po 45 minutách pečení přepněte na pět minut na gril. Poté troubu vypněte a nechte v ní dezert ještě pět minut odpočívat.
Nakonec posypte cukrem moučkou a podávejte.
Dobrou chuť! 🙂