Dýňové risotto s balkánským sýrem
Suroviny:
- 400 g dýňového pyré ( povaříme dýni Hokaido a rozmixujeme)
- 300g rýže Arborio
- 1l zeleninového vývaru
- 1 červená cibule
- půlka střední cukety
- snítka tymiánu
- lžíce olivového oleje
- lžíce másla
- 100ml smetany
- 2dcl bílého vína
- sůl
- pepř
- 100g balánského sýra Volavec
- hrst dýňových semínek
Postup:
Dýňové pyré spolu s vývarem smícháme v hrnci a na mírném plamenu chvíli povaříme.
V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a do změknutí opečeme cibuli, přidáme a orestujeme cuketu. Přidáme tymián a rýži zalijeme vývarem a bílým vínem a vaříme do změknutí (al dente). Přidáme smetanu a máslo a mícháme, než bude risotto hezky krémové. Osolím a opepříme. Pro hezčí barvu můžeme přidat kurkumu. Do hotového risotta vmícháme kousky balkánského sýra a posypeme dýňovými semínky.
Dobrou chuť! 🙂